Artita 2010 Župan

 

Spoštovani udeleženci Artite, spoštovani ljubitelji (njihovih) umetniških del!

Slikoviti Piran je s svojo urbano zasnovo in velikim številom znamenitosti v zgodovini privabljal in navdihoval številne umetnike. Veseli me, da mednarodna likovna delavnica Artita že deveto leto zapored gosti umetniške ustvarjalce z vsega sveta.

Od leta 2002, ko so se tukaj zbrali prvič, je v tej delavnici sodelovalo že preko sto umetnikov različnih smeri in generacij, od slikarjev, kiparjev, fotografov iz več kot 17 držav. Piran so s pomočjo Artite spoznali umetniki z evropskih držav, ZDA, Čila, Japonske in drugih. S seboj po svetu ponesejo glas o Piranu, predvsem pa odnesejo s seboj novo bogastvo in navdih, ki ga lahko da umetniku slikoviti Piran. Večina jih je v Piranu prvič in veseli me, da se kasneje radi vrnejo ter pripeljejo s seboj še svoje prijatelje.

Umetniški ustvarjalci, udeleženci Artite, tudi vračajo Piranu, kar jim je dal. Z razstavo ustvarjenih del obogatijo kulturno življenje v mestu. Obiskovalci razstave pogosto šele skozi njihove oči spoznajo neprecenljive drobce kraja, na katere jih lahko opozori le pozorno umetniško oko.

Župan občine Piran
Tomaž Gantar

 

Drugi umetniki