Artita 2011 Župan

 

Spoštovani umetnice in umetniki, dragi ljubitelji umetnosti, vsem izrekam prisrčno dobrodošlico v mestu Piran, biseru slovenske obale!

Bolj kot kateremu drugemu obalnemu mestu v regiji je Piranu uspelo do danes ohraniti svoj srednjeveški izgled. S skoraj neokrnjenim mestnim obzidjem je Piran kot skrinja, v kateri so shranjeni redki zakladi: v občinski palači Tintorettova slika, v Tartinijevi hiši dragocena Amatijeva violina, ki je pripadala velikemu mojstru, v arhivu mestni statuti iz 13. stoletja. Ko se sprehajamo po ulicah starega mesta, odkrivamo zanimive podrobnosti, kot so okrašena okna in vrata, fontane, viseče hiše nad ozkimi ulicami. V Piranu so se srečevale različne kulture in stili, njegove mestne četrti in trgi pričajo o bogati zgodovini, ki se na trenutke staplja s poezijo ulic, ki vodijo do morja. A vsi ti elementi ustvarjajo posebno vzdušje v starodavnem mestu, tako da se na trenutke zazdi skoraj kot velika umetniška slika. Ravno to očarljivo ozračje pa daje navdih tudi umetnikom mednarodne likovne delavnice ARTITA, ki so letos že desetič zapored z vseh koncev sveta zbrani v Piranu. Skozi dialog se širijo obzorja, sklepajo se nova znanstva in prijateljstva, ter tako raste število tistih, ki imajo radi Piran in ki znajo ceniti njegovo kulturnozgodovinsko dediščino.

Dovolite mi, da se ob tej priložnosti zahvalim neutrudnim organizatorjem, še posebej pa želim čestitati cenjenim umetnikom in jim zaželeti še veliko uspehov.

Župan Občine Piran
Peter Bossman

 

Drugi umetniki