Giuseppe Torselli

 
Giuseppe Torselli

rojen v Mantovi, živi v Trstu. Od mladih let se ukvarja z risanjem, s slikarstvom, z grafiko in s kiparstvom. Pri risanju je bil učenec FERLENGE, umetnik in predavatelj na Breri v Milanu.
Poleg s slikarstvom in s kiparstvom se je Torselli ukvarjal tudi z oblikovanjem, ter je sklenil izraznost skozi strukturirane kompozicije, z uporabo različnih, tudi neobičajnih materialov, med katerimi so mu najljubši les pri kiparstvu in naravne zemlje pri slikarstvu. Umetnik se tudi preizkuša v kompleksnih projektih, pri katerih sodeluje s strokovnjaki pri snovanju industrijskih in civilnih del. Najraje predstavlja svoja dela v javnih ali odprtih prostorih, ki niso posebej namenjeni umetnosti ali razstavljanju, in ki jih dajejo na razpolago javne ali zasebne ustanove, kot na primer za projekt, ki je bil predstavljen leta 2006 v Trstu. O njem so govorili in pisali številni znani italijanski kritiki, med katere sodijo BENTIVOGLIO, BERINGHELI, CADORESI, DALLA NOCE, MONTENERO, MORMINO, PERISSINOTTO, PISCHEDDA, POLITI, RESTANI in VENTUROLI, ki so uredili njegove najodmevnejše samostojne razstave v Italiji, in sicer v mestih Andora, Bari, Brescia, Bologna, Čedad, Civitavecchia, Firenze, Genova, Gorica, Milano, Pordenone, Trst in Videm, medtem ko se je v tujini udeležil mnogih mednarodnih javnih prireditev v Berlinu, v Bruslju, v Locarnu, v Luganu, v Münhnu, v Novi Gorici in v Salzburgu. Udeležil se je tudi neštetih italijanskih in mednarodnih skupinskih razstav. Torselli je prisoten v umetniškem katalogu Mondadori med italijanskimi slikarji in grafiki. Je član Italijanskega društva umetnikov iz Lombardije in iz Furlanije-Julijske Krajine.

“Torsellijevo umetnost odlikuje posebnost, ki se hrani s starodavnim znanjem, vendar je izvirno samosvoja v raziskovanju in v izhodih. Njegova dela, majhni dragulji potrpežljivosti in izdelovanja, vsebujejo snovne lastnosti, ki predpostavljajo našo skromnost pri ugotavljanju tehnično-izraznega mojstrstva in njihovo vesoljno estetično moč. Njegove podobe se rojevajo z natančnimi meritvami in z načrtovalnostjo alkimista, ki si prizadeva tekmovati s Časom. Vendar, vsaj glede Torsellija, je to prizadevanje sodobnega človeka, ki se zaveda lastne krhkosti in vznemirjenosti vsakdana. Naj si bodo likovna dela ali kiparske stvaritve v lesu, vse njegove umetnine vsebujejo nekaj energičnega in »duhovno dramatičnega«, saj namigujejo na našo najskrivnostnejšo podzavest, na močna in izčrpljujoča čustva, na potepanje najskrajnejših misli, obnemoglimi zaradi večno gibajočega se Jaza. Umetnik uporablja barve, zemlje, lepila in podlage kakor, da bi bili ti glavni osebki njegovih stvaritev, kakor, da bi bili bistveni življenjski sok, iz katerega črpati in spoznavati skrivnost »ustvarjanja«. S Torsellijem se umetnina hrani sama s seboj, in ni prostora za popuščanja ali za ustvarjalne kompromise, ki je ne zaobsežejo v celoti«.

Živi v Trstu v ulici Belpoggio, 21 / Vive a Trieste in via Belpoggio, 21 – tel. +39.040.303911, e-mail: contemporaneauno@libero.it

 

Slike

 

Drugi umetniki